WIDOPEDIA
Een blog over Frans-Vlaanderen, de Nederlanden en Europa
Wido Bourel

Meest recente berichten
Archieven
Kernwoorden

Willem van Lo (vóór 1104-1164)

Overlijden van een Vlaamse condotierre uit de middeleeuwen

De Flandria Generoza ( Chronicon Comitum Flandriae et Continuationes) meldt het overlijden, op 24 januari 1164, van de beruchte legeraanvoerder Willem van Lo, ook Willem van Ieper genaamd.

Als bastaardzoon van Filips van Lo en een Ieperse wolkaardster deed deze kleinzoon van de Vlaamse graaf Robrecht de Fries tot tweemaal toe, tevergeefs, een gooi naar het graafschap Vlaanderen.

Coalitie tegen de Franse kroon

Willem deelde wellicht in het complot die leidde tot de moord op Karel de Goede (ca.1080-1127), graaf van Vlaanderen, Artesië en Zeeland en gepleegd door de machtige Brugse familie Erembalden.

Hij sloot zich aan bij een coalitie van de Engelse koning tegen graaf Willem Clito (1102-1128), aanhanger van de Franse kroon. Voor bewezen diensten kreeg hij aanzienlijke bezittingen in het graafschap Kent. In de havenstad Rye kreeg hij van de koning uitgestrekte eigendommen en liet er de zgn. legendarische Ypres Castle bouwen. O.m. Jacobus Meyerus (1491-1552), de befaamde Vlaamse historicus geboren in Vleteren (nu Frans-Vlaanderen), meldt dat hij de titel van graaf van Kent droeg. Maar dit berust blijkbaar op een vergissing. Later werd Willem van Lo dan weer bondgenoot en legeraanvoerder van de Vlaamse graaf Diederik van de Elzas (ca.1100-1168).

Weergaloos krijgsman

Willem van Lo was in zijn tijd berucht als roofridder. Na zijn plundertochten in de streek van Dowaai in 1130 werd hij door graaf Diederik van de Elzas uit Vlaanderen verbannen. Hij zocht tussen 1133 en 1135 zijn geluk in Engeland, waar hij in dienst trad van koning Stefaan (ca.1045-1102), en werd er snel erkend als een weergaloos krijgsman. Met huursoldaten uit Vlaanderen en Bretagne, de zgn. Vlaamse wolven, wist hij twintig jaar lang koning Stefaan aan de macht te houden. Door zijn militaire vernieuwingen is hij een figuur van Europees formaat en “de eerste geslaagde condotierre uit de middeleeuwen”, aldus dr. Edward De Maesschalck. Hij zette o.m. als eerste op systematische en efficiënte wijze huurlingen in als manschappen voor zijn leger.

Weldoener van Lo

Blind geworden, en na het overlijden van zijn beschermheer koning Steven, trok Willem van Lo zich terug in het West-Vlaamse stadje waarvan hij de naam droeg. Hij werd er in de kerk van de Sint-Pietersabdij begraven.

Een historische wandeling door het mooie West-Vlaamse stadje Lo brengt u langs de motte waarop ooit zijn burcht stond en langs de resterende gebouwen van de Sint-Pietersabdij waarvan Willem de weldoener was.

Gepubliceerd

13.01.2016

Kernwoorden
Reacties