WIDOPEDIA
Een blog over Frans-Vlaanderen, de Nederlanden en Europa
Wido Bourel

Meest recente berichten
Archieven
Kernwoorden

De molens van Pierre Drobecq

Een tentoonstelling in Sint-Winoksbergen

In de zomer bezochten wij in het museum van Sint Winoksbergen de bescheiden, maar boeiende tentoonstelling met werken van Pierre Drobecq (1893-1944).

De naam Drobecq zal u wellicht weinig zeggen. Ten onrechte want Pierre Drobecq was de zeer verdienstelijke architect van verschillende belangrijke bouwprojecten in het Boonse, en aan de Noordzeekust, tijdens het interbellum. Projecten die hij wist te realiseren met bijzondere aandacht voor de regionale stijlen en invloeden.

In Le Touquet werd tijdens het interbellum veel gebouwd. Pierre Drobecq was er zeer actief en bouwde o.m. het hotel des Anglais en ook, het befaamde hotel Royal Picardy. De Royal Picardy, ooit het mooiste hotel ter wereld genoemd, werd jammerlijk afgebroken in 1967. Hij ontwierp ook, samen met Louis Debrouwer, het monumentale stadhuis van Le Touquet. Dit stadhuis in Anglo-Normandische stijl, en met belfort van 38 m, kan u nog wel bewonderen in Le Touquet en is beslist een bezoek waard.

Minder bekend is dat Pierre Drobecq ook een verdienstelijke amateur-schilder was, met bijzondere aandacht voor het Vlaams en Artesisch patrimonium. Zo heeft hij jaren lang alle molens van de Zuidelijke Nederlanden geschilderd. De tentoonstelling in Sint-Winoksbergen toont een honderdtal van zijn werken met als thema de molens die de stad heeft geërfd. De collectie heeft ook een documentaire waarde want veel van deze molens zijn inmiddels verdwenen. Bij de tentoonstelling hoort een mooi uitgegeven catalogus.

Het museum van Sint-Winoksbergen is gelegen in het pandjeshuis, rond 1630 in Vlaamse renaissance gebouwd door architect Wenzel Cobergher. De tentoonstelling loop nog tot eind november.

Gepubliceerd

03.10.2016

Reacties