Wido

Mijn eerste bezoek aan het Schoon Verdiep

Kennismaking met de Vlaamse politiek

Onlangs bezocht ik opnieuw het stadhuis van Antwerpen. Mijn eerste bezoek aan het Schoon Verdiep dateerde van 1975. Ik was toen in Antwerpen pas aangekomen om mijn studies van het Nederlands te vervolmaken. Mijn komst werd snel bekend door de plaatselijke pers, omdat ik in de Scheldestad een secretariaat van de Frans-Vlaamse Michiel de Swaenkring had opgericht. Zo kwam ik in contact met Staf Delie, een bevriende journalist die ook gemeenteraadslid was voor de Volksunie in Antwerpen.

André

Ik leerde André Demedts kennen in 1972. Vanaf toen reed ik regelmatig met de fiets naar Kortrijk. Telkens werd ik in de Condédreef als een koning ontvangen.

Het was André die me voorstelde om voor de toenmalige BRT West-Vlaanderen nieuws te brengen over Frans-Vlaanderen. Ik hield vanaf dan regelmatig een radiopraatje - toen nog in schabouwelijk Nederlands - over Frans-Vlaanderen voor het programma De Zonnewijzer.

Grevelingen

De beslissing om de atoomcentrale van Grevelingen bij Duinkerke te bouwen werd door De Franse regering genomen in maart 1974. Ik was samen met een vriend van de vereniging Hekkerschreeuwen aanwezig op de protestbetoging tegen dit project. Opvallend was hoe weinig mensen er toen kwamen opdagen, amper 150 betogers. Er was meer politie aanwezig dan dat er manifestanten waren. De Vlaamse Beweging in Frankrijk was toen beslist groener dan de Groenen!