Vrije mening

De leeuw en de kukeleku

De herdenkingsmunt van twee Euro die de Belgische staat sloeg om de tweehonderdste verjaardag van de slag van Waterloo te herdenken wordt niet verspreid. Een simpele oekaze van Frankrijk was voldoende om de aftocht te blazen.

De oproep van Leo

Deze week ontving ik een oproep van Zannekinvoorzitter Leo Camerlynck. Zijn rake vraag luidt : Vertoeft Frans-Vlaanderen in een dipje?

Ik ken Leo al meer dan veertig jaar als trouwe vriend van Frans-Vlaanderen en als voorvechter van de Nederlandse Gedachte.

Zijn oproep treft me omdat het recht uit het hart komt.

Leve Napoleon???

NapoleonHet Museum aan de Stroom in Antwerpen organiseert dezer dagen  de  tentoonstelling “Bonaparte aan de Schelde” . De algemene teneur van dit initiatief blijkt te zijn dat, dankzij de “goede Napoleon”, de stad Antwerpen “ als nooit tevoren floreerde”. Hoezo? Bracht de Franse bezetter ons -en de rest van Europa –  beschaving? Dit vraagt toch om enkele kanttekeningen.

Vive Napoléon???

Le  musée MAS (Museum aan de Stroom) à Anvers organise en ce moment une exposition intitulée “Bonaparte et  l’Escaut”. L ‘idée dominante  semble être  que la ville d’Anvers ”ne fut jamais aussi florissante” qu’à  l’époque du “bon Napoléon”.  Ni plus, ni moins. L’occupant français apporta-t-il  la civilisation chez nous ainsi qu’en Europe?  Voilà qui mérite quelques remarques.

randomness