“Hou toch eens op met al dat Engelstalige gedoe”

Alison Edwards (°1983, Nowra, Australië) is taalkundige, verbonden aan de universiteit van Cambridge. Ze studeerde Duits en Nederlands. Voor haar studies Nederlands kwam ze naar Maastricht waar ze ook een tijdje  als vertaler actief was.

Alison maakt zich terecht zorgen over de positie van het Nederlands in … Nederland. Ze stelt zich niet minder dan  de vraag of “Nederland het Nederlands wil behouden”.

In de Volkskrant van 12 september jl. verscheen een “twistgesprek” tussen haar  en journalist Henk Müller. Dit  interview  draagt  de veelzeggende titel “Hou toch eens op met al dat Engelstalige gedoe”.

Internationale gerichtheid is een mindset, die valt niet samen met het spreken van het Engels “ stelt Alison Edwards.  Ze neemt het voorbeeld van de Universiteit Maastricht waar 20 % van de studenten Duits is . “Studenten komen naar  Nederland niet voor het Engels maar voor de universiteit zelf . Voor Leiden of Amsterdam”. Je krijgt  als student Nederlands in Nederland haast geen kans om  Nederlands te leren want alles moet in het Engels. Deze situatie is ronduit belachelijk.

Zo ver als Nederland in het bevorderen van het Engels gaat, gaat geen enkel ander land”, aldus Alison. Dat klopt. Ik heb het zelf meegemaakt vijf jaar geleden, toen onze zoon voor zijn studies burgerlijk ingenieur een jaar in Madrid vertoefde,  had men hem verkocht dat de meeste cursussen in het Engels zouden gegeven worden. Fout want, Erasmusprogramma of niet, exacte wetenschappen of niet, de duizenden buitenlandse studenten in Madrid worden geacht de meeste opleidingen  in het Spaans te volgen, punt uit.  En daar is niets mis mee:  de taal van het land waar men verblijft leren mag  de bedoeling zijn, toch!

Alison Edwards waarschuwt:  de Nederlandse overheid “legt het Engels geen strobreed in de weg. Als dat zo doorgaat dreigt het Nederlands binnen een paar decennia uit het openbare leven te verdwijnen”.

Dit ziekelijk fenomeen is ook slechte reclame voor Nederland, zijn taal en zijn cultuur.  Hoe kunnen wij  in Frans-Vlaanderen en elders de Nederlandse taal promoten als de Nederlanders zelf hun eigen taal verwaarlozen en uitbannen?

Alison Edwards breekt een lans voor een tegenbeweging: “ Geef beurzen aan jonge  filmmakers en gratis studiotijd aan artiesten die in het Nederlands zingen. En waarom geen geld geven voor wetenschappers die in het Nederlands publiceren?  (…) Ik bepleit positieve discriminatie voor het Nederlands, zodat het vitaal blijft”.

Alison Edwards: de wijze woorden van een …Engelstalige!

 

Wido van Kaaster  (16.09.2013)

 

 

randomness