Grevelingen

De beslissing om de atoomcentrale van Grevelingen bij Duinkerke te bouwen werd door De Franse regering genomen in maart 1974. Ik was samen met een vriend van de vereniging Hekkerschreeuwen aanwezig op de protestbetoging tegen dit project. Opvallend was hoe weinig mensen er toen kwamen opdagen, amper 150 betogers. Er was meer politie aanwezig dan dat er manifestanten waren. De Vlaamse Beweging in Frankrijk was toen beslist groener dan de Groenen!

Wij droegen een spandoek met een Nederlandstalige slogan tegen kernenergie. Volgende dag stond in de krant La Voix du Nord dat er ook een delegatie ... Belgen aanwezig was op de betoging. Ze hadden het blijkbaar over ons.

Ik stuurde toen een kopie van mijn Franse pas naar de kranten, samen met de statuten van onze vereniging, zoals verschenen in de Journal Officiel. Ik verkreeg nog een bescheiden rechtzetting nadat de journalist me was komen opzoeken met de vraag of ik kon bevestigen "over welke taal het ging op onze spandoeken".

Vandaag is de atoomcentrale van Grevelingen de grootste van Europa met 10 reactoren en een kracht van 5400 MW. Incidenten doen zich regelmatig voor, maar worden vakkundig geminimaliseerd of verzwegen.

 

 

randomness