WIDOPEDIA
Een blog over Frans-Vlaanderen, de Nederlanden en Europa
Wido Bourel

Meest recente berichten
Archieven
Kernwoorden

De eerste recensies van mijn boek “Kinderen van de Beeldenstorm”

Op het blog de Franse Nederlanden van stichting Ons Erfdeel  bespreekt Dirk van Assche verschillende activiteiten en initiatieven i.v.m. 450 jaar Beeldenstorm. Over kinderen van de Beeldenstorm schrijft hij ‘Bourel wijst in zijn inleiding ook op de actualiteit van de Beeldenstorm

Lees het volledig artikel op

http://www.onserfdeel.be/nl/blogs/detail/450-jaar-beeldenstorm-il-y-a-450-ans%E2%80%A6-la-crise-iconoclaste

In Doorbraak  schrijft Theo Lansloot: ‘Het boek is bondig en leest vlot’. Lees verder als je klikt op

http://www.doorbraak.be/nl/kinderen-van-de-beeldenstorm

In  Brief uit de Rijn-, Maas, Schelde-delta (mei 2016) wordt het boek door Maurits Cailliau sterk aanbevolen: ‘een niet geringe prestatie die getuigt van een erudiete zoektocht doorheen zijn bronnen’. Het is Maurits niet ontgaa, dat in het boek ook aandacht wordt besteed aan  ‘begrippen als ‘volkssoevereiniteit’ (Athusius), ‘historische lotsverbondenheid’, (die Henegouwers, Artesiërs en Picardiërs tot Nederlanders stempelt) en ‘religie en fanatisme’ (meer dan ooit aan de orde in deze tijd)’.

Voor meer informatie over deze ‘Brief’: https://deltawerkgroep.wordpress.com/

In het Pallieterke van 12 mei 2016 schrijft Pieter-Jan Verstraete: ‘Kinderen van de Beeldenstorm’ is een bijzonder leerzaam en lezenswaardig boekje’.

Voor meer informatie over dit artikel: klik hier.

Een protestants standpunt

Op de webstek Beeldenstorm 450 wordt Kinderen van de Beeldenstorm door d’Ypres Debrouckelaere aanbevolen ‘voor wie van het verleden en komaf wil weten, en van geschiedenis wijzer wil worden’. Deze conclusie is dan weer in contradictie met de teneur van de ‘professionele’ bezwaren van de auteur. 

Dit ontsnapte niet aan de aandacht van  Guido Vandemarliere, hoofdredacteur van   Doos Gazette en auteur van het boek Benauwde  tijden in Poperinge dat de Beeldenstorm in Poperinge en omstreken, na heel wat archievenstudie, op bijzonder knappe wijze uit de doeken doet. In zijn kritiek op de kritiek op mijn boek legt Guido  uit waarom het vernietigen van beelden een aanslag was op het cultuurpatrimonium van de Lage Landen. En waarom  de woorden ‘fundamentalist’ en ‘extremist’, alsook een vergelijking met IS, wel op hun plaats zijn.

Om mijn boek Kinderen van de Beeldenstorm. Tien bekende, beruchte of vergeten Zuid-Nederlanders in de geuzentijd te bestellen klikt u op

https://www.widopedia.eu/boeken

Gepubliceerd

09.05.2016

Reacties