U bent hier

Home

Vrije mening

De leeuw en de kukeleku

16 maart 2015

De herdenkingsmunt van twee Euro die de Belgische staat sloeg om de tweehonderdste verjaardag van de slag van Waterloo te herdenken wordt niet verspreid. Een simpele oekaze van Frankrijk was voldoende om de aftocht te blazen.

De oproep van Leo

6 september 2014

Deze week ontving ik een oproep van Zannekinvoorzitter Leo Camerlynck. Zijn rake vraag luidt : Vertoeft Frans-Vlaanderen in een dipje?

Ik ken Leo al meer dan veertig jaar als trouwe vriend van Frans-Vlaanderen en als voorvechter van de Nederlandse Gedachte.

Zijn oproep treft me omdat het recht uit het hart komt.

Leve Napoleon???

27 maart 2013

NapoleonHet Museum aan de Stroom in Antwerpen organiseert dezer dagen  de  tentoonstelling “Bonaparte aan de Schelde” . De algemene teneur van dit initiatief blijkt te zijn dat, dankzij de “goede Napoleon”, de stad Antwerpen “ als nooit tevoren floreerde”. Hoezo? Bracht de Franse bezetter ons -en de rest van Europa –  beschaving? Dit vraagt toch om enkele kanttekeningen.

Vive Napoléon???

Le  musée MAS (Museum aan de Stroom) à Anvers organise en ce moment une exposition intitulée “Bonaparte et  l’Escaut”. L ‘idée dominante  semble être  que la ville d’Anvers ”ne fut jamais aussi florissante” qu’à  l’époque du “bon Napoléon”.  Ni plus, ni moins. L’occupant français apporta-t-il  la civilisation chez nous ainsi qu’en Europe?  Voilà qui mérite quelques remarques.

Manifestation du 31 mars 2012 à Lille en faveur de l’enseignement du flamand

Communiqué de presse

Cette manifestation pour l’enseignement du dialecte flamand n’a de sens que si elle associe le néerlandais dans sa démarche.

J’invite une fois de plus les organisateurs à faire le lien entre la défense et la promotion du flamand et de sa langue standard, le néerlandais et à lever ainsi l’ambiguïté qu’ils entretiennent savamment.

Geld en cultuur

In Journaal (14.07.2011) las ik het stuk "Mars der beschaving" trok door Den Haag van Mark Grammens.

De barbaren van Beaulieu

Vlaamse industriëlen slopen een historische hoeve in Frans-Vlaanderen
(09 2010)

Net over de grens met Wervik, lig Busbeke (Bousbecque) in Frans-Vlaanderen. De groep Beaulieu is er eigenaar van industriegrond met daarop de kasteelhoeve van Busbeke. Delen van deze gebouwen gingen terug tot de 15e eeuw en waren de laatste getuigen van het bekende kasteel, ooit eigendom van de befaamde humanist en diplomaat Ogier van Busbeke (1522-1591).

By By Belgium

(06 2010)

De kaarten van Vlaanderen die Toerisme Vlaanderen regelmatig verspreidt brengen me tot enkele bedenkingen.

Open brief aan de hoofdredacteur van het jaarboek De Franse Nederlanden

07/2008

Geachte Heer Hoofdredacteur,

Als trouwe lezer van het jaarboek De Franse Nederlanden betreur ik dat het lexicon van "de Nederlandse schrijftaal in de Westhoek in Frankrijk" van Cyriel Moeyaert niet meer wordt opgenomen in het jaarboek.

Op een ogenblik dat Cyriel Moeyaert wordt gelauwerd voor zijn werk is de houding van Ons Erfdeel opvallend.

Ik ben ook teleurgesteld met de evolutie van het jaarboek in de laatste jaren, sommige thema’s, en de nieuwe dialectiek.

Niet minder maar méér Vlaamse huizen gewenst!

Het onbenullige palaver van Karel de Gucht over de Vlaamse Huizen in het buitenland zegt genoeg over de frustraties van een Belgische minister die zijn jachtgebied in de tang ziet nemen tussen de Franstalige "chasse gardée" van de familie Michel en volwassen initiatieven van de Vlaamse regering.

Zonder zich ook maar iets aan te trekken van nestbevuilers als Rudy Aernoudt (DS 20 maart) moet Vlaanderen niet minder maar méér Vlaamse huizen openen. Niet in een volgend legislatuur maar nu. In zoveel mogelijk hoofdsteden van Europa en overal ter wereld.

Lettre ouverte à Mme Claire Decraene, rédactrice en chef de la revue Pays du Nord

Relisant le numéro mai juin 2007 de votre revue Pays du Nord, je tiens à vous faire par de ma stupéfaction à la lecture de l’article "bouillonnant gascon" sur les pas de d’Artagnan.

Sur le ton de la badinerie historique sont décrits dans cet article des crimes de guerre particulièrement graves commis par les troupes de Louis XIV lors de ses tentatives d’annexion de nos régions et de la Belgique actuelle.

Citons de ces actes barbares:

A24 autosnelweg door Frans-Vlaanderen

Open brief van 15.02.06 aan Minister-President Yves Leterme

T.a.v. de Heer Yves Leterme
Minister-President van de Vlaamse Regering

Geachte heer Minister-President,

In het Noorden van Frankrijk is de discussie losgebarsten over de plannen van de nieuw te bouwen autoweg A24 die Amiens en het Noorden van Frankrijk met Vlaanderen moet verbinden.

Pedofielen in Saint-Omer?

Onderstaande open brief stuurden wij medio 2004 naar de voltallige Vlaamse pers. We kregen vele reacties op deze open brief, o.m. een positieve reactie van de taaladviseur van de Standaard en, mits even aandringen, en negatieve reactie van de VRT. Enkele van deze antwoorden vindt u onderaan onze brief, samen met en vriendelijke melding van onze open brief in het jaarboek 2005 van de stichting Zannekin, van de hand van Johan van Herreweghe.

Waarde redactie,

Brief aan de krant De Standaard i.v.m.de Vlaams-Franse culturele akkoorden (01/03/2000)

Waarde redactie,

M.b.t. de Vlaams-Franse culturele akkoorden die in de maak zijn (DS 23.02.2000) is de vraag of minister-president Dewael Frankrijk een modern dan wel een politiek volwassen gezicht van Vlaanderen moet tonen.

Dat laatste bereikt de Vlaamse Regering enkel mits in achtneming van enkele regels van
politiek gezond verstand: